20 May
1 2 3 4 5 6 7 8

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-
Image Description
Actualitate

Descoperire macabră pe Siret: Doi pescari din Vrancea găsesc trupul unui bărbat spânzurat pe o insuliță din Nicorești

Doi pescari din Vrancea au facut o descoperire oribila duminica dupa-amiaza. In timpul pescuitului cu barca pe raul Siret, in apropiere de comuna Nicoresti din Galati, ei au vazut trupul unui barbat atarnat de o creanga de copac pe o insula. Ei au sunat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, dar cazul a fost preluat de pompierii din Tecuci, judetul Galati. Doua echipaje de pompieri au ajuns la locul unde sinucigasul isi pusese capat zilelor si au scos trupul lui din copac. Conform declaratiilor oficiale, barbatul in varsta de aproximativ 40 de ani a fost gasit fara suflare si cu semne evidente de spanzuratoare pe gat. Acesta nu a fost recunoscut de catre localnici, iar autoritatile continua sa investigheze identitatea lui si motivul sinuciderii. Locul in care s-a petrecut tragedia a fost izolat si greu accesibil, necesitand interventia cu barca a pompierilor din Tecuci. Autoritatile locale au descoperit ca barbatul aparuse recent in zona si nu avea rude sau cunostinte in acea comuna. Vecinii acestuia au declarat ca nu il cunosteau si nu stiau nimic despre el. In plus, niciunul dintre ei nu a remarcat vreun comportament ciudat sau vreo schimbare de dispozitie la barbatul in cauza. In urma descoperirii, politia a deschis o ancheta pentru a elucida circumstantele sinuciderii si pentru a identifica trupul. In prezent, trupul se afla la Serviciul de Medicina Legala din Iasi pentru autopsie si pentru a fi identificat de catre familie sau cunostinte. Aceasta descoperire ingrozitoare a socat intreaga comunitate si a atras atentia asupra importantei sprijinului psihologic si al prevenirii suicidului. Autoritatile au transmis un mesaj de solidaritate si incurajare catre cei afectati de aceasta tragedie si au reamintit importanta de a cere ajutor atunci cand se simte nevoia. Speram ca autoritatile sa continue investigatiile si sa aduca lumina asupra acestei triste situatii. Sunt necesare masuri concrete pentru a preveni astfel de cazuri si pentru a oferi sprijin celor care se confrunta cu probleme psihologice. Aceasta tragedie trebuie sa ne sensibilizeze si sa ne aduca aminte sa fim mai atenti si mai empatici fata de cei din jurul nostru.

Articol postat cu 2 ore în urmă
Image Description
Actualitate

Focșaniul, la un moment important - Valentin Resmeriță, liderul PNL, poate să relanseze economia orașului după 24 de ani de declin în administrația PSD

Focșaniul, în căutarea unui primar cu viziune și preocupare pentru oraș și oameni. După 24 de ani de administrație PSD, orașul se confruntă cu o situație alarmantă, marcată de regres și nepăsare față de nevoile cetățenilor. Cu toate acestea, Focșaniul se află într-un moment decisiv, odată cu finalizarea Autostrăzii A7 și șansa relansării economice a Moldovei. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o deschidere din partea administrației locale și de un primar cu viziune și determinare. Valentin Resmeriță, candidatul PNL la Primăria Focșani, este cel care poate să aducă schimbarea de care orașul are nevoie. El a demonstrat deja că are abilitățile și atitudinea necesare pentru a face diferența în afaceri, reușind să-și motiveze angajații și să creeze produse de calitate care au promovat orașul în țară și în străinătate. Una dintre calitățile sale cheie este curajul și hotărârea de a face față provocărilor, iar acestea îl recomandă pentru poziția de primar al Focșaniului, în care este nevoie de oameni puternici și dedicați. Proiectele majore necesare pentru dezvoltarea orașului, cum ar fi rezolvarea problemelor de trafic și implementarea unor planuri de modernizare urbană, au nevoie de o voce și o gândire ca a lui Resmeriță, care să țină cont în primul rând de nevoile și sugestiile oamenilor. De asemenea, el vine cu o idee inovatoare, dar deja dovedită cu succes în alte localități: consultarea publică a populației în cazul proiectelor majore, pentru a asigura transparența și luarea în considerare a intereselor cetățenilor. Din păcate, administrația PSD a ignorat cu desăvârșire părerile și problemele șoferilor și altor participanți la trafic, demonstrând o nepăsare totală pentru cetățeni și nevoile lor. Cetățenii au dreptul să aibă o voce în ceea ce privește viitorul orașului lor și un primar ca Valentin Resmeriță este pregătit să îi asculte și să acționeze în consecință, așa cum a făcut-o și în mediul privat. Aceasta este viziunea și angajamentul pe care îl aduce ca primar și care îl face candidatul potrivit pentru Focșani. (Articol realizat de SC Media Factory Concept SRL la comanda PNL - Filiala Vrancea. Cod mandatar financiar 21240015)

Articol postat cu 5 ore în urmă
Image Description
Actualitate

Aniţa Enache-Adrian: Investiții și Modernizare în Obrejița - Candidatul PNL pentru Primăria Comunei Obrejița

Alegerile locale din vara acestui an se anunță a fi una dintre cele mai intense competiții electorale pentru comuna Obrejița. Candidatul PNL la funcția de primar este Anița Enache-Adrian, un om dedicat comunității și cu o experiență îndelungată în administrația locală. Și-a pregătit echipa de consilieri locali și poate să se mândrească cu un program de dezvoltare pentru comuna Obrejița, pentru care are cele mai bune intenții și pricepere. Cu un apetit pentru muncă și determinare, Enache-Adrian promite o administrație mai bună și mai transparentă pentru toți locuitorii comunei. Cu sinceritate și respect, candidatul la funcția de primar se adresează locuitorilor comunei cu viziunea și propunerile sale. În cadrul viitorului mandat, prioritățile sale vor fi munca pentru o comunitate mai bună și sprijinul pentru toți locuitorii, inițiativele și acțiunile sale fiind orientate spre binele comun. Rezultatele alegerilor din 2020 au fost foarte strânse, cu doar 12 voturi lipsă pentru ca Anița Enache-Adrian să devină primarul comunei Obrejița. Cu un scor impresionant de aproape 48% din voturile alegătorilor, candidatul PNL a fost la un pas de câștigarea primăriei. Seriozitatea sa, activitatea de consilier local și interesul pentru rezolvarea problemelor comunei au fost decisive pentru a ctiga sprijinul a jumătate dintre alegători. Pentru alegerile din 2024, este sigur că Obrejița va avea o nouă echipă de conducere la primărie, iar PNL s-a pregătit deja cu o listă de consilieri locali puternici și bine pregătiți: Anița-Enache Adrian, Lalu Valentin, Munteanu Renato-Marius, Curtache Oana-Alina, Ciobanu Flavius-Viorel, Racovițeanu Valeriu-Nicu, Lazăr Liviu-Lucian, Iliescu Costică-Lucel, Iliescu Gheorghe, Pardos Costel, Georgescu Elena-Viorica, Teodorescu Sorin, Gurbet Aurel și Crăciun Maria. Cu o astfel de echipă, este clar că Obrejița va avea parte de o administrație competentă și responsabilă cu nevoile locuitorilor săi.

Articol postat cu 6 ore în urmă

Politica

-
-
Image Description
Politica

Victor Roman părăsește PSD Vrancea și se alătură PUSL pentru a candida la șefia Consiliului Județean. Acuza conducerea lui Halici de a transforma PSD în PCR 2. Candidatura sa primită cu entuziasm de susținători. Roman promite o schimbare în Vrancea și își asumă să pună capăt dominației PSD.

Fostul deputat PSD Vrancea, Victor Roman, va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea din partea noii sale formațiuni politice, PUSL. Această decizie a fost anunțată de către fostul deputat în cadrul emisiunii News Talk Vrancea24, la finalul acestei săptămâni. Victor Roman a explicat că motivele care l-au determinat să părăsească PSD Vrancea și să candideze din partea unei noi formațiuni politice țin de dezamăgirea sa față de actualul președinte al PSD Vrancea, Nicușor Halici. Acesta a comparat starea actuală a partidului cu perioada regimului comunist, subliniind că "PSD Vrancea a ajuns, sub conducerea lui Halici, PCR 2. Nici pe vremea lui Ceaușescu sau a lui Oprișan nu era atât de rău.". În cadrul aceleiași emisiuni, Victor Roman a precizat că nu se va întoarce niciodată în PSD Vrancea, deoarece crede că viitorul său politic este alături de noua sa formațiune, unde crede că are șanse mai mari să contribuie la dezvoltarea județului Vrancea. Candidatura lui Victor Roman pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea a primit un val de susținere din partea susținătorilor săi, care îl consideră un politician capabil și dedicat comunității. În schimb, reprezentanții PSD Vrancea au contestat acuzațiile aduse de către fostul deputat și au susținut că acestea sunt motivate de interese personale. În ciuda criticilor, Victor Roman și-a exprimat determinarea de a lupta pentru o schimbare reală în Vrancea și de a susține proiecte care să aducă beneficii comunității. "Vreau să dau o șansă dezvoltării Vrancei și să pun capăt dominației PSD în acest județ.", a afirmat acesta. Declarațiile sale au primit susținerea unui număr mare de cetățeni și organizații din Vrancea, care speră că noul său mandat va aduce schimbări pozitive pentru județ. Cu toate acestea, vom afla dacă Victor Roman va reuși să câștige încrederea votanților din Vrancea abia după alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, care vor avea loc în următoarele scrutinuri.

Image Description
Politica

PNL Vrancea prezintă candidații săi pentru alegerile locale, evenimente organizate în comunele județului. Dezbaterile cu cetățenii se concentrează pe proiecte și servicii publice. Primarii PNL incumbenți confirmă candidatura pentru un nou mandat. La lansarea candidaților au fost prezenți lideri ai partidului, discutând prioritățile pentru dezvoltarea și bunăstarea locală. Ion Panțiru, primarul PNL din Cîmpuri, își propune îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice, promițând un mandat eficient. Primarii PNL incumbenți în Biliești și Homocea, Vasile Chirilă și Vasile Petrea, do

Image Description
Politica

Judecătoare pensionară se implică în politică alături de controversatul om de afaceri Dan Voiculescu, schimbând mai multe partide într-un timp scurt. Un alt fost vicepreședinte al Asociației Magistraților se alătură lumii politice, având o pensie specială și fiind membru al Masoneriei.

Fosta vicepreședintă a Asociației Magistraților din România, Mariana Vârgă, și-a anunțat intrarea în politică la doar două luni de la pensionare. Ea s-a alăturat recent Partidului Unității pentru Salvarea Legii (PUSL) pentru a candida la alegerile europarlamentare. Mariana Vârgă a fost până de curând membră a partidului Alianța pentru Patrie, condus de Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea. Însă, ulterior, s-a mutat la AUR, fiind acum candidata lor pentru un loc în Parlamentul European. La vârsta de 56 de ani, Mariana Vârgă a încasat anul trecut o pensie de 264.000 de lei, adică aproximativ 22.000 de lei net lunar, plus sume restante de 95.000 de lei. Cu toate acestea, deși s-a pensionat recent, ea a decis să se implice în politică și a schimbat mai multe partide într-un interval scurt de timp. În plus, și un alt fost vicepreședinte al Asociației Magistraților din România, Dan Ștefan Spânu, s-a înscris în lumea politică. El a fost anunțat candidatul PSD pentru alegerile locale din acest an. Dan Ștefan Spânu a primit anul trecut o pensie specială de 294.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro net lunar. Acesta a demisionat din consiliul director al AMR în 2020, cu doar două zile înainte de a depune candidatura pentru funcția de consilier local din partea PSD. Nu trebuie ignorat faptul că Dan Ștefan Spânu este și mason, fiind membru al Marelui Lojă Națională din România (MJNL). Această afiliere a fost făcută publică în timpul mandatului său de judecător la Curtea de Apel Craiova. Aceste informații ridică întrebări cu privire la obiectivitatea sa și la posibila implicare în activitățile politice.

Image Description
Politica

Curtea Supremă a anulat cele 10 diplome din 11 ale unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, conform unui raport realizat de voluntarii de la „Integritate pe bune".

Un raport recent realizat de voluntarii de la „Integritate pe Bune” a scos la iveală fapte grave în privința nivelului de educație și integritate al membrilor Comisiilor pentru Apărare și Corupție din Camera Deputaților și ai Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Dintr-un eșantion de 50 de persoane aflate în aceste funcții importante de reprezentare sau în sistemul de apărare al țării, doar 24 de persoane dețin diplome în domeniul securității. Din acestea, 20 au fost eliberate de Colegiul Național de Apărare/Securitate, iar 24 sunt rezultatul studiilor efectuate în străinătate. Concluzia raportului este una îngrijorătoare, deoarece se constată că mulți dintre cei cu funcții importante în conducerea țării nu dețin studiile, experiența profesională sau integritatea necesară. Această situație ridică semne de întrebare în ceea ce privește competența și etica acestor persoane în îndeplinirea atribuțiilor lor. În urma analizei făcute de voluntari, s-a constatat că un membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Parlamentul României, domnul Costel Barbu, deputat PNL de Teleorman, a avut parte de o decizie nefavorabilă din partea Curții Supreme care i-a anulat 10 din cele 11 diplome deținute. În schimb, un alt deputat, domnul Norbert Apjok, fost membru UDMR de Maramureș, a indus în eroare partidul din care făcea parte pretinzând că deține o diplomă de licență. Aceste cazuri ridicate de raportul „Integritate pe Bune” demonstrează necesitatea unei informări corecte a cetățenilor și a unei presiuni colective pentru promovarea celor potriviți în funcțiile cheie ale țării. Doar prin astfel de măsuri, putem spera că vom avea o conducere etică și competență în beneficiul cetățenilor și al țării. Raportul final a fost realizat pentru anul 2023, însă problemele constatate în acest eșantion pot să continue și în perioada următoare.

Image Description
Politica

Intrarea in campania electorala pentru alegerile locale si europarlamentare a inceput astazi conform regulamentului mentionat de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a emis, vineri dimineața, două comunicate de presă prin care îndeamnă participanții la alegeri să respecte regulile și să evite orice forme de discriminare, incitare la ură sau manipulare a informațiilor în cadrul campaniei electorale din România. Potrivit acestora, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, este strict interzisă utilizarea mesajelor discriminatorii sau instigatoare la ură și intoleranță, precum și a oricărui tip de defăimare sau învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă cu fermitate tuturor competitorilor electorali să aibă un discurs echilibrat, onest și constructiv, și să evite orice denaturare sau manipulare a informațiilor care ar putea afecta buna desfășurare a procesului electoral. De asemenea, este esențial ca discursul politic și mesajele candidaților să respecte principiile democrației și să contribuie la promovarea unui climat de integritate în cadrul campaniilor electorale. BEC subliniază faptul că alegătorii trebuie să aibă acces la informații obiective, reale și corecte pentru a-și putea forma propria opinie și a decide în cunoștință de cauză. Prin urmare, este responsabilitatea competitorilor electorali să ofere informații transparente și să aibă un comportament demn și respectuos față de ceilalți participanți la alegeri. În acest sens, Biroul Electoral Central face apel la toți participanții la campania electorală să respecte regulile generale și să contribuie la creația unui climat de fair-play și respect între competitori, în beneficiul alegătorilor și al democrației în România.

Image Description
Politica

Surpriza: Rușii atacă navă română în Marea Neagră, NATO nu activează Articolul 5 Surpriza: Rușii atacă navă română în Marea Neagră, NATO nu activează Articolul 5

Oficialii europeni ar trebui să-și schimbe mentalitatea despre războiul din prezent, conform expertului în relații internaționale și studii militare, Jeffrey Michaels. Într-un interviu acordat pentru PRESShub, el afirmă că rușii ar putea ataca oricând un stat membru al NATO, fără a fi nevoie de o victorie militară, ci doar pentru a obține o victorie politică de moment. Potrivit analiștilor occidentali, o acțiune militară aparent ilogică a Rusiei în Ucraina ar putea deveni realitate. Lipsa de strategie a Rusiei în acest conflict este considerată de Jeffrey Michaels ca fiind cea mai mare amenințare. Expertul a fost prezent la București săptămâna trecută pentru a marca 75 de ani de la înființarea NATO. În acest context, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM), sub egida Ministerului Apărării Naționale, a organizat o conferință internațională despre evoluția și adaptarea NATO la situația actuală de securitate. Jeffrey Michaels este cercetător la Institutul Barcelona pentru Relații Internaționale și este specializat în politica externă americană și securitatea internațională. Experiența sa anterioară include activitatea de lector la King's College din Londra, precum și activitatea de funcționar la NATO și în Departamentul de Apărare al SUA. De asemenea, deține o bursă de cercetare la Changing Character of War Centre, Pembroke College, Oxford și deține un doctorat în studii de război la King's College London. Cercetările sale au fost publicate în reviste precum The Journal of Cold War Studies, The Journal of Strategic Studies, Political Science Quarterly, International Politics Reviews, Small Wars and Insurgencies, Studies in Conflict and Terrorism, RUSI Journal, Contemporary Security Policy și Orbis. Alături de Sir Lawrence Freedman, el este coautor al cărții The Evolution of Nuclear Strategy (ediția a 4-a). În opinia lui Jeffrey Michaels, Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea internațională prin lipsa de strategie și acțiunile sale agresive în Ucraina. Se pare că trecutul său militar și prezentul său politic sunt interconectate și influențează direcția pe care o va urma în viitor. Aceste preocupări au fost dezbătute în cadrul conferinței internaționale și securitatea pe continentul european rămâne un subiect cheie pentru oficialii și experții prezenți.

Actualitate

-
-

Economie

-
-

Stimulent Financiar pentru Şomerii care se Încadrează în Muncă în Perioada de Şomaj

ANOFM asigură stimulente financiare persoanelor şomere care se angajează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă un ajutor financiar pentru persoanele care sunt șomere și se angajează înainte de încheierea perioadei în care primesc indemnizația de șomaj. Astfel, persoanele șomere care își găsesc un loc de muncă cu normă întreagă vor primi lunar o sumă de bani echivalentă cu 30% din indemnizația de șomaj până la sfârșitul perioadei pentru care erau îndreptățite să primească această indemnizație. Această măsură este prevăzută de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. ANOFM oferă o gamă variată de servicii și sprijin financiar pentru a ajuta persoanele înregistrate în evidențele agenției să acceseze piața muncii. În luna ianuarie 2024, ANOFM a plătit suma de 1.679.925 lei pentru a suplimenta veniturile salariale ale 6.165 de persoane nou-angajate din rândul celor care primeau indemnizație de șomaj. Această măsură face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri active, care au totalizat plăți de 178.703.520 lei în aceeași lună. "Măsurile active implementate de ANOFM urmăresc o abordare dinamică și eficientă a nevoilor pieței forței de muncă, stimulând crearea de locuri de muncă stabile și sprijinind angajatorii în procesul de recrutare a persoanelor din grupuri cu acces dificil pe piața muncii", a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM.

Nouă Locuri de Muncă Disponibile Prin AJOFM Vrancea: 188 de Posturi de Operatori Confecționeri Industriali, Muncitori Necalificați și Alți Specialiști!

188 de locuri de muncă disponibile în județul Vrancea Potrivit ultimelor date furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, în prezent există 188 de locuri de muncă vacante, oferite de companii și instituții publice din regiune. Printre acestea se regăsesc posturi pentru diferite domenii de activitate, de la confecționeri industriali și muncitori necalificați la electricieni și barmani. Potrivit agenției, una dintre cele mai mari nevoi de personal este pentru postul de operator confecționer industrial, cu un număr de 25 de posturi disponibile. Alte meserii căutate sunt muncitor necalificat în tăierea și spargerea materialelor de construcții (26 de posturi) și muncitor necalificat în industria confecțiilor (20 de posturi). În afară de acestea, angajatorii mai caută și electricieni (5 posturi), barmeni (2 posturi), conducători auto transport rutier de mărfuri (7 posturi), ingineri (4 posturi), manipulanți de mărfuri (7 posturi) și lucrători comerciali (10 posturi). Detaliile complete despre ofertele de angajare sunt disponibile în tabelul de mai jos, afișat de AJOFM Vrancea. Agenția îi încurajează pe toți cei interesați să se prezinte la sediul său pentru a afla mai multe informații și a aplica pentru un loc de muncă. Potrivit directorului AJOFM Vrancea, aceste locuri de muncă vacante sunt o oportunitate pentru cei aflați în căutarea unui job, în special pentru tineri și persoanele fără calificare. Acesta îi indemna pe toți cei interesați să profite de aceste oportunități și să se prezinte pentru a aplica. Pentru a face parte din baza de date a AJOFM Vrancea și a fi la curent cu cele mai recente oferte de angajare, agenția îi invită pe toți doritorii să se înregistreze online pe platforma sa sau să se prezinte la sediul instituției. Înregistarea este gratuită și oferă acces la o multitudine de oferte de angajare din diverse domenii de activitate.

Aurora Multimarket extinde rețeaua de magazine universale în România: un nou magazin deschis în Focșani astăzi!

Un nou magazin cu o gamă variată de produse se deschide astăzi în municipiul Focșani, din Moldova. Este vorba despre una dintre magazinele rețelei Aurora Multimarket, originară din Ucraina. Rețeaua a fost fondată în 2011 în Ucraina și de atunci și-a extins rapid activitatea, ajungând să aibă peste 1,200 de magazine în țară. În anul 2020, Aurora Multimarket a intrat și pe piața românească, începând cu județele Moldovei și are ca obiectiv o dezvoltare rapidă pe piață. Magazinul care se deschide astăzi în Focșani face parte din strategia de expansiune a companiei și va oferi consumatorilor o gamă largă de produse de consum, de la alimente la articole de îngrijire personală, produse pentru casă și electrocasnice, la prețuri competitive. Potrivit oficialilor companiei, magazinul va aduce beneficii consumatorilor prin oferirea unor prețuri mici și accesibile. Selectarea produselor se va face cu grijă, astfel încât clienții să aibă de unde alege, de la alimente la articole casnice, accesorii pentru bucătărie, baie și jucării, până la bunuri electronice, toate la prețuri avantajoase. Conform reprezentanților rețelei Aurora Multimarket, planul pentru acest an este de a deschide 70 de magazine în România, în diferite județe ale țării. Compania are ca scop facilitarea accesului la produse de calitate la prețuri accesibile pentru consumatorii români prin intermediul magazinelor sale.

Deficitul bugetar al României se îndreaptă spre explozie până la finalul anului

Deficitul bugetar, un pericol pentru economia României Situația bugetară înregistrată în primele 3 luni ale anului este alarmantă, iar experții se așteaptă la o creștere a deficitului bugetar până la finalul anului. Diferența dintre încasările statului și cheltuielile sale a ajuns la un minus de aproape 36 de miliarde de lei, sau 2,07% din PIB. Chiar dacă guvernul și-a asumat un prag de 5% pentru întregul an, experții avertizează că acest procent ar putea fi depășit. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că situația este îngrijorătoare și că se așteaptă ca deficitul să crească în continuare până la finalul anului. Această situație ar putea avea efecte negative asupra întreprinderilor și cetățenilor, deoarece resursele bugetare sunt limitate. Unul dintre principalii factori care contribuie la deficitul bugetar este cheltuielile generate de anul electoral. Adrian Negrescu, expert în consultanță economică, a explicat că aceste cheltuieli trebuie controlate pentru a se menține ținta de deficit de 5%. De asemenea, Negrescu a avertizat că datoria publică a României s-a dublat rapid, ceea ce agravează situația bugetară. O altă problemă cu care se confruntă țara este înghețarea fondurilor europene, care ar putea afecta dezvoltarea infrastructurii. Într-un interviu acordat PRESShub, Adrian Negrescu a subliniat că deficitul bugetar ar putea crește semnificativ, afectând direct economia și cetățenii. Autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru a reduce deficitul bugetar și a asigura o creștere sustenabilă a economiei. Altfel, situația financiară a României ar putea avea efecte negative și mai grave în viitor.

Recente din Romania

-
-

06:46

Creşterea nivelului mării amenință mai mult de o treime din zonele umede de pe țărmul Mării Mediterane (studiu)

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării din cauza schimbărilor climatice, arată datele unui studiu ştiinţific, care avertizează că această evoluție ar putea distruge un habitat preţios pentru păsările din zonele costiere. Zonele umede din regiunile de coastă se numără printre regiunile cele mai ameninţate de schimbările climatice: din cauza creşterii nivelului apei, mai mult de o jumătate dintre ele, la nivel mondial, ar putea să dispară sub apă până în 2100, au arătat deja o serie de studii precedente. Noul studiu, publicat în revista Conservation Biology, a realizat o modelare computerizată a viitoarelor riscuri de submersiune în funcţie de diverse scenarii alcătuite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru 938 de situri costiere din bazinul mediteraneean, scrie Agerpres. Cercetarea a dezvăluit că 34,4% dintre aceste situri, adică 320 de zone umede costiere, sunt ameninţate cu dispariţia până în 2100 de creşterea nivelului mării, chiar şi în cele mai optimiste scenarii climatice (cu o încălzire a climei globale de +1,8 grade Celsius). În scenariile pesimiste (încălzire de +4,4 grade Celsius), numărul acestor situri ameninţate ar putea urca la 495, reprezentând mai mult de jumătate din totalul zonelor umede costiere. Parcul natural regional Camargue, cea mai mare zonă umedă din Franţa, „s-ar putea confrunta, de exemplu, cu submersiunea unei suprafeţe de teren echivalentă cu de patru ori suprafaţa Parisului”, a precizat într-un comunicat Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, care a participat la realizarea noului studiu alături de Institutul de cercetare pentru conservarea zonelor umede mediteraneene din Tour du Valat. Aceste zone ameninţate includ între 54,1% şi 60,7% din siturile de importanţă internaţională pentru păsările acvatice, cum ar fi flamingo, avocetă şi raţă-pestriţă, în special în timpul perioadelor de iernare şi de cuibărit. Deoarece aceste păsări nu dispun de un habitat alternativ, noile ameninţări ar putea „afecta negativ” numărul lor şi ecosistemele asociate acestora. „Aceste cifre sunt fără îndoială subestimate”, notează autorii studiului, subliniind că numeroase zone costiere, mai ales din Spania, nu au fost incluse şi că alte ameninţări (eroziune costieră, salinizare, supraturism) nu au fost luate în calcul. Din toate aceste motive, ei recomandă „punerea urgentă în aplicare a unor măsuri de adaptare” în aceste situri, cum ar fi construcţia unor diguri, şi, mai ales, a unor măsuri care să fie mai eficiente pe termen lung, precum implementarea unor soluţii bazate pe natură (fixarea dunelor cu ajutorul vegetaţiei) şi extinderea zonelor protejate pentru a combate în special urbanizarea necontrolată.
Image Description

06:10

Spectacole speciale la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”. Programul complet al evenimentului

Două spectacole speciale vor avea loc la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”. Teatrul pentru copii Arlechino Brașov anunță începerea Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii – ARLECHINO CARAVANA POVEȘTILOR– ediția a IX-a la Brașov, care va avea loc între 27 mai – 02 iunie 2024 Cu imensă bucurie și entuziasm, Teatrul pentru Copii „Arlechino” Brașov anunță desfășurarea celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii – „Arlechino-Caravana Poveștilor”! Acest eveniment, deja consacrat în inima comunității brașovene, promite să aducă din nou magia teatrului în viața copiilor și a familiilor lor, oferindu-le întâlniri remarcabile cu artiști din țară și din străinătate. Festivalul se va desfășura pe parcursul a șapte zile, în patru locații emblematice: Sala Reduta, Bastionul Țesătorilor, Centrul Cultural Apollonia Hirscher și Sala Arlechino. În aceste spații, publicul va putea asista la o serie de spectacole și activități captivante, care îmbină diverse stiluri regizorale și interpretative. Anul acesta, festivalul non-competitiv aduce împreună 17 trupe de teatru din România, Turcia, Spania și Italia, transformând Brașovul într-o veritabilă capitală a poveștilor și imaginației. În plus, micuții spectatori sunt invitați să participe la atelierele interactive „CONSTRUIM PĂPUȘI”, susținute de Compania Uçaneller Kuklaevi din Turcia. Aceste ateliere vor avea loc în incinta Centrului Cultural Apollonia, pe 31 mai la ora 17.00, 1 iunie la orele 12.00 și 16.00, și 2 iunie la ora 12.00. Copiii cu vârsta peste 5 ani vor învăța secretele construcției păpușilor de teatru și vor putea pleca acasă cu propriile lor creații. Pe lângă spectacole, festivalul include și două evenimente speciale: Pe durata întregului festival, iubitorii de teatru vor avea ocazia să se bucure de titluri precum „Munchhausen, baronul poznaș” – Teatrul „Țăndărică” București, „Orice șoarece iubește cașcavalul” – Teatrul Merlin Timișoara, „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)” – Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Trupa Marionete, „Zebrar” – Teatrul Magic Puppet Cluj Napoca, „Elefănțelul curios” – Teatrul „Colibri” Craiova, „Cooking with your feet” – one-woman show cu Veronica Gonzalez, „Zaharașca și zăpada uitată” – Teatrul de Artă București, „Hansel și Gretel” – Teatrul Ariel Târgu Mureș, și multe altele. LUNI 27MAI 2024 MARȚI 28 MAI 2024 MIERCURI 29MAI2024 JOI 30MAI 2024 VINERI 31 MAI 2024 SÂMBĂTĂ 1 IUNIE 2024 DUMINICĂ02IUNIE 2024 Inițiat, organizat și susținut logistic de către Teatrul pentru Copii Arlechino Brașov, cu sprijinul și finanțarea Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Brașov, festivalul se adresează în principal copiilor, dar și întregii familii. Partenerii noștri, Centrul Cultural Reduta, Muzeul de Istorie – Bastionul Țesătorilor, Hotel Safrano, Hotel Aro Palace și Centrul Cultural Apollonia, ne sunt alături în această ediție specială. Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Image Description

05:59

Dragi cititori, Sfântul Talaleu, omagiat astăzi în calendarul ortodox și greco-catolic. Invitație de reflectare asupra vieții sale.

Astăzi, să ne reamintim de viața și învăţăturile Sfântului Talaleu, care este sărbătorit în calendarul ortodox și greco-catolic. Născut în secolul al III-lea în Marea Britanie, Talaleu a fost un misionar creștin care a răspândit credința în Europa. Luând parte la o călătorie spre Galia, Talaleu a trecut prin insula Avalon, unde a întâlnit și s-a împrietenit cu Sfântul Patriciu. În acest timp, el a fost convertit la creștinism și a fost hirotonit preot de către Patriciu. De atunci, Talaleu a dedicat viața lui lui Dumnezeu și a mers în jurul Europei să propovăduiască cuvântul lui. Unul din cele mai mari momente în viața sfântului a fost atunci când este spus că el a vindecat prin puterea credinței un om care suferea de o boală incurabilă. Acest miracol l-a convins pe regele Galiei să devină creștin și să permită răspândirea credinței în regatul său. Deși Talaleu a dus o viață modestă, s-a dedicat întotdeauna slujirii altora și convertirii lor la creștinism. El a fondat și o mănăstire în orașul Le Mans, unde a rămas până la sfârșitul vieții sale. Astăzi, mulți cred că puterea și devotamentul lui Sfântul Talaleu au fost fundamentale în răspândirea creștinismului în Europa. Așadar, să ne reamintim de el și să încercăm să învățăm de la exemplele sale de bunătate și credință.
Image Description

Recente din vrancea

-
-

04:50

4 Locuri Disponibile pentru Cursul de Stivuitorist, Înscrie-te Acum!

Un curs de stivuitorist în Focșani pentru cei interesați de această profesie Dacă te-ai gândit vreodată cum ar fi să lucrezi ca stivuitorist, dar nu ai permis de conducere, trebuie să știi că nu este o problemă. Nu ai nevoie de permis, ci doar de îndemânare, atenție distributivă și pasiune pentru acest job. Restul detaliilor se pot învăța la cursul de stivuitorist organizat de echipa de specialiști de la PROFESIONAL NEW CONSULT. Cursul este avizat de ISCIR și îți oferă atestarea necesară pentru a putea lucra în acest domeniu. Pe lângă îndemânarea necesară pentru a manevra un stivuitor, vei învăța și alte aspecte legate de această profesie. Poți obține mai multe detalii accesând site-ul www.profesionalnewconsult.ro, email: focsani@profesionalnewconsult.ro sau prin telefon la numărul 0768.889.888. Cursul se va desfășura la sediul firmei din Focșani, pe strada Timotei Cipariu nr. 4B, județul Vrancea (vizavi de Liceul Pedagogic). Acolo vei putea face înscrieri sau vei participa la orele de curs. Alte cursuri organizate de Profesional New Consult în perioada următoare sunt: - cursul de electrician avizat de ISCIR - cursul de sudor avizat de ISCIR - cursul de tâmplar avizat de ISCIR" Sursa: www.profesionalnewconsult.ro
Image Description

04:44

Descoperire macabră pe Siret: Doi pescari din Vrancea găsesc trupul unui bărbat spânzurat pe o insuliță din Nicorești

Doi pescari din Vrancea au facut o descoperire oribila duminica dupa-amiaza. In timpul pescuitului cu barca pe raul Siret, in apropiere de comuna Nicoresti din Galati, ei au vazut trupul unui barbat atarnat de o creanga de copac pe o insula. Ei au sunat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, dar cazul a fost preluat de pompierii din Tecuci, judetul Galati. Doua echipaje de pompieri au ajuns la locul unde sinucigasul isi pusese capat zilelor si au scos trupul lui din copac. Conform declaratiilor oficiale, barbatul in varsta de aproximativ 40 de ani a fost gasit fara suflare si cu semne evidente de spanzuratoare pe gat. Acesta nu a fost recunoscut de catre localnici, iar autoritatile continua sa investigheze identitatea lui si motivul sinuciderii. Locul in care s-a petrecut tragedia a fost izolat si greu accesibil, necesitand interventia cu barca a pompierilor din Tecuci. Autoritatile locale au descoperit ca barbatul aparuse recent in zona si nu avea rude sau cunostinte in acea comuna. Vecinii acestuia au declarat ca nu il cunosteau si nu stiau nimic despre el. In plus, niciunul dintre ei nu a remarcat vreun comportament ciudat sau vreo schimbare de dispozitie la barbatul in cauza. In urma descoperirii, politia a deschis o ancheta pentru a elucida circumstantele sinuciderii si pentru a identifica trupul. In prezent, trupul se afla la Serviciul de Medicina Legala din Iasi pentru autopsie si pentru a fi identificat de catre familie sau cunostinte. Aceasta descoperire ingrozitoare a socat intreaga comunitate si a atras atentia asupra importantei sprijinului psihologic si al prevenirii suicidului. Autoritatile au transmis un mesaj de solidaritate si incurajare catre cei afectati de aceasta tragedie si au reamintit importanta de a cere ajutor atunci cand se simte nevoia. Speram ca autoritatile sa continue investigatiile si sa aduca lumina asupra acestei triste situatii. Sunt necesare masuri concrete pentru a preveni astfel de cazuri si pentru a oferi sprijin celor care se confrunta cu probleme psihologice. Aceasta tragedie trebuie sa ne sensibilizeze si sa ne aduca aminte sa fim mai atenti si mai empatici fata de cei din jurul nostru.
Image Description

01:15

Focșaniul, la un moment important - Valentin Resmeriță, liderul PNL, poate să relanseze economia orașului după 24 de ani de declin în administrația PSD

Focșaniul, în căutarea unui primar cu viziune și preocupare pentru oraș și oameni. După 24 de ani de administrație PSD, orașul se confruntă cu o situație alarmantă, marcată de regres și nepăsare față de nevoile cetățenilor. Cu toate acestea, Focșaniul se află într-un moment decisiv, odată cu finalizarea Autostrăzii A7 și șansa relansării economice a Moldovei. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o deschidere din partea administrației locale și de un primar cu viziune și determinare. Valentin Resmeriță, candidatul PNL la Primăria Focșani, este cel care poate să aducă schimbarea de care orașul are nevoie. El a demonstrat deja că are abilitățile și atitudinea necesare pentru a face diferența în afaceri, reușind să-și motiveze angajații și să creeze produse de calitate care au promovat orașul în țară și în străinătate. Una dintre calitățile sale cheie este curajul și hotărârea de a face față provocărilor, iar acestea îl recomandă pentru poziția de primar al Focșaniului, în care este nevoie de oameni puternici și dedicați. Proiectele majore necesare pentru dezvoltarea orașului, cum ar fi rezolvarea problemelor de trafic și implementarea unor planuri de modernizare urbană, au nevoie de o voce și o gândire ca a lui Resmeriță, care să țină cont în primul rând de nevoile și sugestiile oamenilor. De asemenea, el vine cu o idee inovatoare, dar deja dovedită cu succes în alte localități: consultarea publică a populației în cazul proiectelor majore, pentru a asigura transparența și luarea în considerare a intereselor cetățenilor. Din păcate, administrația PSD a ignorat cu desăvârșire părerile și problemele șoferilor și altor participanți la trafic, demonstrând o nepăsare totală pentru cetățeni și nevoile lor. Cetățenii au dreptul să aibă o voce în ceea ce privește viitorul orașului lor și un primar ca Valentin Resmeriță este pregătit să îi asculte și să acționeze în consecință, așa cum a făcut-o și în mediul privat. Aceasta este viziunea și angajamentul pe care îl aduce ca primar și care îl face candidatul potrivit pentru Focșani. (Articol realizat de SC Media Factory Concept SRL la comanda PNL - Filiala Vrancea. Cod mandatar financiar 21240015)
Image Description

Reclame

-
-

Vremea

-
-
vrancea WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din vrancea
office@stiridinvrancea.ro
0723222111

Evenimente

-
-
Image Description
Evenimente

Accident rutier pe E85, ieșire Focșani: 3 echipaje de pompieri și ambulanță SMURD intervin în zona

Accident rutier pe DN2-E85 la ieșirea din Focșani" Trei echipaje de pompieri au fost trimise la locul unui incident rutier care a avut loc pe DN2-E85, la ieșirea din Focșani. Potrivit informațiilor furnizate de ISU Vrancea, la fața locului au intervenit o autospecială de intervenție, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. Conform primelor cercetări, se pare că un autovehicul s-a răsturnat în afara carosabilului, provocând disconfortul traficului rutier în zonă. Echipajele de intervenție au acționat prompt pentru a acorda îngrijiri medicale eventualelor victime și pentru a limita efectele eventualelor accidente ulterioare. Potrivit martorilor oculari, echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unei persoane aflate în autovehiculul implicat în incident. Din fericire, aceasta a refuzat transportul la spital. Momentan, nu se cunoaște identitatea persoanelor implicate în incident sau cauzele care au dus la producerea lui. Autoritățile vor face verificări amănunțite pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs accidentul. În caz de urgență sau dacă sesizați existența vreunui incident rutier, vă rugăm să apelați imediat la autorități pentru a evita orice riscuri suplimentare. Respectarea regulilor de circulație și prevenirea eventualelor neatenții pot preveni astfel de situații neplăcute.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Pieton rănit grav pe o stradă din Focșani - Bărbat în vârstă de 61 de ani a suferit un traumatism cranian

Un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost rănit în urma unui accident rutier în Focșani. Potrivit autorităților, acesta a suferit un traumatism cranian și a fost transportat de urgență la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon”. Incidentul a avut loc în această dimineață în zona centrală a orașului, când bărbatul traversa strada pe trecerea de pietoni. Din cauza neatenției șoferului, acesta a fost lovit de mașină. Martorii au sunat la serviciul de urgențe și au anunțat despre accident. La fața locului au ajuns echipaje de poliție și ambulanță, care l-au transportat pe bărbat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Conform medicilor, bărbatul se află în stare gravă, având un traumatism cranian sever. Acesta va fi supus unor investigații amănunțite pentru a determina dacă există și alte leziuni. Șoferul care l-a lovit pe bărbat a fost sancționat de poliție pentru neacordarea priorității pietonului. Autoritățile îndeamnă conducătorii auto la prudență și respectarea regulilor de circulație, mai ales în zonele cu treceri de pietoni. Cazul bărbatului rănit în accidentul din Focșani a atras atenția publică asupra numărului mare de astfel de incidente care au loc în România. Potrivit statisticilor, pietonii sunt printre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic și trebuie să fi protejați prin respectarea regulilor și măsurile de siguranță rutieră.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

4 bărbați arestați pentru trafic de droguri în Buzău

Patru barbati arestati pentru trafic de droguri de risc in Buzău Patru barbati cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani au fost arestati pentru trafic de droguri de risc in judetul Buzău. Potrivit materialelor probatorii, cei patru ar fi procurat, transportat, deținut și vândut in mod repetat droguri de risc, in perioada decembrie 2022 - aprilie 2024, contra unor sume cuprinse intre 50 si 60 de lei pentru o doza. Doi dintre barbati ar fi actionat ca principali furnizori de droguri de risc pentru celelalte doua persoane cercetate. La data de 27 aprilie, procurorii au pus in executare 14 mandate de perchezitie domiciliara, in judetele Buzău si Ilfov, unde au fost descoperite si ridicate cantitati de droguri de risc si mare risc, precum canabis, ketamina si MDMA, sub forma de pulbere si comprimate. In plus, au fost confiscati si alte obiecte, precum cantare de precizie, telefoane mobile, dar si 3.420 de euro si 12.750 de lei. La aceeasi data, cei patru barbati au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Buzău. In urma cu o zi, judecatorul de atunci de libertati din cadrul Tribunalului Buzău a dispus arestarea preventiva a celor patru barbati, pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana. Actiunea a beneficiat de sprijinul politistilor de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti si Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Ilfov, precum si al jandarmilor de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzău si Gruparea Mobile de Jandarmi Ploiesti. Facem precizarea ca, pe toata durata procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantii procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Accident rutier grav pe DN24 la Mărășești: doi răniți și trafic blocat

Coliziune între un tir și o autoutilitară în Vrancea, două persoane rănite. Sâmbătă după-amiază, o coliziune gravă a avut loc în județul Vrancea, între un tir și o autoutilitară. Potrivit Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, conducătorul autoutilitarei și un pasager au fost răniți ușor în urma impactului. La fața locului, echipajele de salvare au intervenit prompt pentru a-i acorda îngrijiri medicale celor două persoane implicate în accident. Potrivit rapoartelor, echipajul medical tip C2 a preluat un bărbat de 44 de ani, conștient, cu traumatism toracic, în timp ce echipajul B2 a preluat un bărbat de 32 de ani, cu traumatism cranian închis și traumatism de umăr. Ambele victime au fost transportate de urgență la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Focșani, pentru evaluare și tratament. Purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea a confirmat că ambii bărbați beneficiază în prezent de îngrijiri medicale și că starea lor este stabilă. În urma accidentului, traficul rutier a fost afectat și se circulă alternativ pe ambele sensuri ale drumului. Poliția rutieră a început o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea acestui grav incident.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Un adolescent de 15 ani, prins conducând noaptea în Ploscuțeni

Un tânăr de 15 ani din comuna Homocea a fost oprit în trafic de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Adjud, pe data de 20 aprilie, la ora 02.30, pe Drumul Județean 252. Tânărul conducea un autoturism fără a avea permis și a fost înregistrat un dosar penal pentru această infracțiune. Conform IPJ Vrancea, polițiștii au oprit autoturismul care se deplasa prin comuna Ploscuțeni și aflat sub controlul tânărului de 15 ani, care nu avea dreptul legal de a conduce. În urma verificărilor, s-a constatat că tânărul nu avea permis de conducere și, drept urmare, poliția a înregistrat un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis. Incidentul vine în contextul unei campanii naționale de prevenire și combatere a cauzelor generatoare de accidente de circulație, precum conducerea autovehiculelor fără permis sau sub influența alcoolului și a drogurilor. Reprezentanții poliției reamintesc că conduita imprudentă la volan pune în pericol nu numai viața conducătorului auto, ci și a celorlalți participanți la trafic. Situația este descurajantă, deoarece tot mai mulți tineri sunt prinși conducând fără a avea permis sau încălcând alte reguli ale circulației, chiar și în zone rurale. Autoritățile fac apel la responsabilitate și la respectarea legilor, pentru a preveni astfel de situații periculoase. În final, poliția insistă asupra importanței respectării regulilor de circulație și a obținerii unui permis de conducere valabil înainte de a lua parte la trafic. Astfel, se poate evita punerea în pericol a vieții proprii și a celor din jur.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Geanta de la Lidl, suspectată de elemente pirotehnice, era goală

Echipa de specialişti pirotehnicieni a efectuat verificări într-o zonă din judeţul Vrancea, pentru a determina dacă o servieta abandonată reprezenta un pericol pentru locuitorii din zonă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, echipa a fost solicitată să intervină în zona respectivă pentru a investiga această situaţie. În urma activităţilor specifice efectuate de specialişti, s-a stabilit că servieta nu prezenta elemente de interes pirotehnic şi niciun fel de substanţă periculoasă. Mai mult decât atât, servieta era complet goală, nefiind necesară nicio intervenţie suplimentară pentru eliminarea oricărui pericol. În astfel de situaţii, este important ca locuitorii să anunţe autorităţile atunci când observă orice obiect suspect sau neobişnuit în zonele locuite sau frecventate de către oameni. Aceste măsuri de precauţie pot preveni potenţiale situaţii de risc sau accidente neplăcute. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au mai adăugat că investigaţiile continuă în vederea identificării persoanelor responsabile pentru abandonarea servietei şi vor fi luate măsuri legale în consecinţă. În plus, au făcut un apel către populaţie să respecte regulile de siguranţă şi să evite situaţiile care pot pune în pericol viaţa şi integritatea lor sau a celor din jur. Încheiem cu sfatul că trebuie să fim atenţi şi să raportăm orice situaţie suspectă autorităţilor competente, pentru siguranţa comunităţii noastre.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Șase zile de mini-vacanță de Paște și Rusalii în Mai și Iunie pentru bugetari

În Romania, luna mai va aduce o minivacanță de 6 zile pentru a sărbători Paștele Ortodox. Anul acesta, această mini-vacanță a fost posibilă datorită unirii mai multor zile legale de către Guvern. Astfel, bugetarii vor avea parte de 6 zile de odihnă, iar singura zi lucrătoare, joi, 2 mai, a devenit zi liberă pentru a crea o mini-vacanță de 6 zile, cu weekend-ul ajutându-le să se relaxeze și mai mult. Sâmbătă, 4 mai, este zi liberă, urmată de Paștile nelucrătoare, duminică, 5 mai, și luni, 6 mai, conform legii. Această mini-vacanță îi permite oamenilor să aibă mai mult timp pentru relaxare și să petreacă timp cu familia și prietenii, fără a se mai trezi devreme pentru locul de muncă. Aceasta este posibil datorită "puntei" create între două sărbători legale, ceea ce oferă ocazia de a menține drumurile deschise mai mult timp. De asemenea, aceasta îi permite oamenilor să se deconecteze de la stresul cotidian și să se relaxeze înainte de a reveni la muncă. Următoarea mini-vacanță este programată pentru Rusalii, în iunie, oferind șansa de a avea 3 zile libere, inclusiv cele două zile de weekend, 22 și 23 iunie, și a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie. Aceasta oferă ocazia de a merge în concediu sau de a petrece timp de calitate cu cei dragi. Indiferent de domeniul în care lucrăm, este important să ne reîncărcăm bateriile și să ne bucurăm de timpul liber alături de cei dragi. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere și principiile de bază ale Paștelui, care este o sărbătoare importantă pentru credința ortodoxă. Chiar dacă acest an a fost unul dificil în ceea ce privește sărbătorile legale în timpul zilelor lucrătoare, haideți să ne bucurăm de această mini-vacanță binemeritată și să ne reîncărcăm bateriile pentru a continua munca în lunile următoare. Fiecare dintre noi avem dorințele noastre pentru această perioadă, dar să fim recunoscători pentru oportunitatea de a petrece timp cu familia și prietenii și să ne bucurăm de această binecuvântare numită mini-vacanță.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Asfaltarea intersecției Big blochează traficul în Focșani joi. Multe străzi își închid porțile.

Joi începe lucrarea de asfaltare la intersecția Big. Prin urmare, întreaga zonă cuprinsă între intersecțiile de la B-dul Unirii cu Strada Tinereții, B-dul Unirii cu Strada Ștefan cel Mare și B-dul Brăilei cu Strada Maior Gh Pastia va fi închisă începând cu ora 8.30. Lucrările de asfaltare vor dura aproximativ 5 zile și presupun înlocuirea carosabilului din zona respectivă. Autoritățile au avertizat că închiderea traficului va duce la blocaje și întârzieri în deplasarea în zonă, motiv pentru care au fost propuse rute alternative. Primarul orașului a declarat că lucrările de modernizare ale intersecției de la Big sunt parte a unui proiect mai amplu de reabilitare a infrastructurii rutiere a orașului. El a adăugat că aceste investiții vor aduce beneficii semnificative comunității, precum o circulație mai fluidă și mai sigură. Conducătorii auto sunt sfătuiți să evite deplasarea în zonă pe parcursul acestei săptămâni și să utilizeze rute alternative precum B-dul Alexandru Lăpușneanu sau B-dul Dacia. În cazul în care totuși trebuie să tranziteze zona afectată de lucrări, este important să se respecte semnalizarea rutieră și indicațiile polițiștilor de la circulație. În cadrul conferinței de presă, primarul a asigurat populația că măsurile au fost luate pentru a minimiza disconfortul și incomoditatea cauzată de închiderea traficului, dar că în final, modernizarea va aduce un plus de calitate vieții cetățenilor. Lucrările de asfaltare vor începe joi dimineață și se estimează că vor fi finalizate luni. Autoritățile recomandă cetățenilor să urmărească cu atenție informațiile referitoare la trafic și să se informeze înainte de a pleca la drum în această zonă.

Citeste mai mult

nationale

-
-
Image Description

Creşterea nivelului mării amenință mai mult de o treime din zonele umede de pe țărmul Mării Mediterane (studiu)

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării din cauza schimbărilor climatice, arată datele unui studiu ştiinţific, care avertizează că această evoluție ar putea distruge un habitat preţios pentru păsările din zonele costiere. Zonele umede din regiunile de coastă se numără printre regiunile cele mai ameninţate de schimbările climatice: din cauza creşterii nivelului apei, mai mult de o jumătate dintre ele, la nivel mondial, ar putea să dispară sub apă până în 2100, au arătat deja o serie de studii precedente. Noul studiu, publicat în revista Conservation Biology, a realizat o modelare computerizată a viitoarelor riscuri de submersiune în funcţie de diverse scenarii alcătuite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru 938 de situri costiere din bazinul mediteraneean, scrie Agerpres. Cercetarea a dezvăluit că 34,4% dintre aceste situri, adică 320 de zone umede costiere, sunt ameninţate cu dispariţia până în 2100 de creşterea nivelului mării, chiar şi în cele mai optimiste scenarii climatice (cu o încălzire a climei globale de +1,8 grade Celsius). În scenariile pesimiste (încălzire de +4,4 grade Celsius), numărul acestor situri ameninţate ar putea urca la 495, reprezentând mai mult de jumătate din totalul zonelor umede costiere. Parcul natural regional Camargue, cea mai mare zonă umedă din Franţa, „s-ar putea confrunta, de exemplu, cu submersiunea unei suprafeţe de teren echivalentă cu de patru ori suprafaţa Parisului”, a precizat într-un comunicat Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, care a participat la realizarea noului studiu alături de Institutul de cercetare pentru conservarea zonelor umede mediteraneene din Tour du Valat. Aceste zone ameninţate includ între 54,1% şi 60,7% din siturile de importanţă internaţională pentru păsările acvatice, cum ar fi flamingo, avocetă şi raţă-pestriţă, în special în timpul perioadelor de iernare şi de cuibărit. Deoarece aceste păsări nu dispun de un habitat alternativ, noile ameninţări ar putea „afecta negativ” numărul lor şi ecosistemele asociate acestora. „Aceste cifre sunt fără îndoială subestimate”, notează autorii studiului, subliniind că numeroase zone costiere, mai ales din Spania, nu au fost incluse şi că alte ameninţări (eroziune costieră, salinizare, supraturism) nu au fost luate în calcul. Din toate aceste motive, ei recomandă „punerea urgentă în aplicare a unor măsuri de adaptare” în aceste situri, cum ar fi construcţia unor diguri, şi, mai ales, a unor măsuri care să fie mai eficiente pe termen lung, precum implementarea unor soluţii bazate pe natură (fixarea dunelor cu ajutorul vegetaţiei) şi extinderea zonelor protejate pentru a combate în special urbanizarea necontrolată.

Citeste mai mult

Image Description

Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu la Digi24, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina. „CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus Băsescu la emisiunea „Briefing”. El a explicat că România nu trebuie să se dispenseze de singurul sistem Patriot operațional, ci poate da Ucrainei unul dintre cele sisteme aflate în curs de operaționalizare, în condițiile în care ucrainenii au devenit specializați în a operaționaliza astfel de sisteme de armament. El a criticat o declarație a președintlui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei. „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni... vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a spus Băsescu. El crede totuși că cele două chestiuni nu sunt legate una de alta. „Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a spus Băsescu. Fostul președinte spune că ar fi o greșeală ca România să nu dea curs acestei solicitări, pentru că „în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare și politică, și militară”. „Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a adăugat el.

Citeste mai mult

Image Description

Primarul din Gorj, lovit cu mașina o tânără în plină campanie electorală: "Membrii AUR au sărit la mine și i-au spart oglinda

Un incident grav s-a produs în comuna Stejari din județul Gorj. În timpul campaniei electorale, primarul localității a lovit cu mașina o tânără care se afla însoțită de reprezentanții unui partid politic adversar. După incident, edilul a părăsit locul faptei fără a se asigura de starea victimei. Martorii au relatat că primarul se afla în campanie electorală pe străzile comunei în momentul în care a lovit-o pe tânără cu oglinda autoturismului său. Aceasta a fost lovită în zona coastelor și a fost transportată de urgență la spital. Potrivit informațiilor, incidentul a avut loc la câteva sute de metri de sediul primăriei, unde primarul a parcat mașina și a intrat în imobil fără a se interesa de starea victimei. Polițiștii ajunși la fața locului l-au testat pe primar pentru alcoolemie, rezultatul fiind negativ. Cu toate acestea, edilul a fost dus la spital pentru prelevarea de probe biologice. Pe de altă parte, primarul PSD și candidat la un nou mandat la alegerile din 9 iunie a negat acuzațiile. Acesta a susținut pe rețeaua de socializare Facebook că a fost victimă a unui atac din partea susținătorilor partidului adversar, care i-au vandalizat mașina. Primarul din comuna Stejari a devenit cunoscut publicului mai larg după ce a mărturisit că îi admiră pe Nicolae Ceaușescu și pe Vladimir Putin. Incidentul s-a produs în contextul unei campanii electorale tensionate, în care rivalitatea politică a atins cote maxime. Incidentul a stârnit reacții puternice în mediul online, iar mulți utilizatori ai rețelelor sociale au condamnat acțiunile violente și comportamentul neglijent al primarului. Deocamdată, autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial cu privire la incident și așteaptă finalizarea investigațiilor pentru a stabili vinovăția în acest caz. Cu toate acestea, opinia publică și mai ales suspectul așteaptă cu sufletul la gură verdictul final al autorităților. Până atunci, acest eveniment va rămâne un subiect controversat și va genera discuții aprinse între susținătorii celor două tabere politice.

Citeste mai mult

Image Description

Traian Băsescu la Digi24: Dezvăluirile despre implicarea militară românească în Ucraina și relațiile cu Rusia în direct la ora 20.00!

Traian Băsescu, fostul președinte al României, va fi prezent în cadrul emisiunii "Briefing" de la ora 20.00, invitat de jurnalistul Liliana Ruse. Subiectul abordat va fi implicațiile ajutorului militar românesc pentru Ucraina și efectele acestuia. Conform afirmațiilor lui Băsescu, care vor fi făcute în direct, România a luat decizia de a oferi sprijin militar pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia. Detaliile despre cum va fi oferit acest ajutor vor fi prezentate în cadrul emisiunii. Se va discuta și despre relațiile dintre România și Rusia, după intervenția militară a României în sprijinul Ucrainei. Va fi analizată influența acestei decizii asupra dinamicii frontului și a situației de securitate în regiune. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut în ultimele luni, iar implicarea României în acest conflict ar putea avea repercusiuni importante asupra relațiilor dintre cele două țări. Prin intermediul declarațiilor și dezvăluirilor lui Traian Băsescu, publicul va putea afla mai multe despre implicațiile acestei acțiuni. Emisiunea "Briefing" cu Traian Băsescu va fi difuzată în direct, de la ora 20.00, și va oferi o perspectivă interesantă asupra deciziei României de a interveni în conflictul din Ucraina.

Citeste mai mult

Sport

-
-
Image Description
Sport

Sportivii LPS Focșani au obținut performanțe notabile la Campionatul Național de Judo din Arad

La finele săptămânii trecute, Municipiul Arad a fost gazda Finalului Campionatului Național de Judo U 13 și U 15, la care au participat peste 800 de sportivi de la 80 de cluburi din țară. Printre participanții de seamă s-au numărat și sportivii din școala focșăneană de judo, reprezentați de LPS Focșani și CS Unirea Focșani, cele două cluburi de tradiție din orașul de pe Milcov. La competiția de nivel național, reprezentanții LPS Focșani au obținut cele mai multe medalii. Sub îndrumarea profesorilor Stănică Grosu, Marinel Palade și Răzvan Lazăr, sportivii U 13 au impresionat prin performanțele lor. Robert Cazacu a reușit să cucerească medalia de aur la categoria de 55 de kilograme, în timp ce Mădălin Nania a obținut locul doi la 30 de kilograme și Mario Grigore a reușit să obțină o medalie de bronz la categoria de 26 de kilograme. La categoria U 15, Aurel Dobre și Gabriela Jianu au ocupat locurile 5 la categoriile lor de greutate, iar Dragoș Popa a reușit să obțină medalia de argint. La categoria U 13, CSS Focșani s-a întors acasă cu o medalie de bronz câștigată de Miruna Baciu. Cu astfel de rezultate impresionante, sportivii din școlile focșănene de judo au reușit să se poziționeze printre cei mai buni la nivel național și să demonstreze din nou talentul și dedicarea lor pentru acest sport. Felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor implicați!

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Sport

Doi judoka din Focșani selectați pentru echipele de judo ale României la Campionatele Europene din Croația

Doi sportivi competiție la categorii de greutate la Jocurile Olimpice de la Tokyo Cei doi sportivi care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost anunțați de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). Aceștia sunt Vlad Vișan și cubanezul "naturalizat" în Focșani, Asley Gonzales. Cei doi se vor confrunta la categoriile 90 și, respectiv, 100 de kilograme. În total, România va fi reprezentată de o echipă formată din 7 bărbați și 3 femei, conform anunțului făcut de COSR. Printre aceștia se numără Alexandru Raicu și Ioan Dzitac la categoria 73 kg, Adrian Șulcă la categoria 81 kg, Alex Cret și Vlad Vișan la categoria 90 kg, Asley Gonzales la categoria 100 kg, și Vlăduț Simionescu la categoria +100 kg. De asemenea, echipa va fi completată de Thailien Castillo-Garcia la categoria 57 kg, Florentina Ivănescu și Amanda Zuaznabar-Torres la categoria 63 kg. Potrivit COSR, acești sportivi au demonstrat rezultate bune la competițiile din ultimii ani și sunt pregătiți să reprezinte România cu mândrie și curaj la Jocurile Olimpice. Antrenorul echipei, Vasile Pușcașu, a declarat că este încrezător în șansele sportivilor la aceste competiții și că mizează pe o performanță bună din partea lor. Înainte de a ajunge la Jocurile Olimpice, sportivii vor face un stagiu de pregătire intensivă sub supravegherea antrenorilor lor. De asemenea, vor avea parte și de consiliere psihologică pentru a-și menține concentrarea și pentru a face față presiunii competiției. Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie - 8 august 2021 și vor aduce împreună sportivi de top din întreaga lume. România se alătură celorlalte 206 țări membre ale Comitetului Internațional Olimpic în speranța de a aduce acasă medalii și de a face țara mândră.

Articol postat în data 13 May 2024

Social

-
-
Image Description
Social

Săptămâna Educației în Siguranță: Discuții privind violența în școli și prevenirea acesteia

Începe Săptămâna Siguranței în Școli la nivel național Astăzi, 14 mai, a demarat Săptămâna Școală în Siguranță la nivel național, eveniment inițiat de Poliția Română și implementat în colaborare cu parteneri instituționali. Scopul acestui eveniment este conștientizarea importanței adoptării unui comportament pozitiv în prevenirea violenței și asigurarea unui mediu educațional sigur. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea s-a alăturat și el acestei inițiative, demarând astăzi Săptămâna Școlă în Siguranță prin întâlniri cu elevii școlilor “Adrian Păunescu” din Focșani și ai Școlii Generale din comuna Slobozia Ciorăști. Polițiștii vor aborda subiecte esențiale pentru siguranța în școli, precum prevenirea violenței, bullying și cyberbullying, infracțiunile de criminalitate informatică, consumul și traficul de droguri printre elevi și încălcarea vieții private. Evenimentul „Săptămâna Siguranței în Școli” își propune să sensibilizeze populația școlară cu privire la importanța unui comportament responsabil și respectuos față de ceilalți și de mediu. Totodată, este un prilej pentru polițiști de a interacționa cu elevii și de a le oferi informații utile pentru prevenirea situațiilor de risc. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea îi îndeamnă pe elevi să participe activ la Săptămâna Școlă în Siguranță și să se implice în promovarea unui mediu școlar pașnic și sigur. În final, toți sunt responsabili pentru construirea unui mediu educațional optim și armonios.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Jandarmii din Vrancea au depistat un bărbat cu pliculețe cu resturi vegetale suspicioase la Focșani

Un bărbat a fost reținut de către jandarmii mobil din Focșani astăzi, 14 mai 2024, după ce a fost observat manifestând un comportament suspect. Potrivit raportului jandarmeriei, echipajul de intervenție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a sesizat bărbatul în timp ce patrula pe raza municipiului. La apropierea jandarmilor, bărbatul s-a agitat și a evitat contactul vizual cu echipajul. Aceasta a atras atenția jandarmilor, care au procedat la interceptarea și legitimarea sa. În urma controlului corporal, au fost găsite 14 pliculețe de plastic ce conțineau plante mărunțite de culoare verzuie, cu miros înțepător. Deși nu s-a confirmat încă, suspecții susțin că aceste plante ar putea produce efecte psihoactive. Din acest motiv, bărbatul a fost reținut de către autorități pentru continuarea investigațiilor în acest caz. Potrivit jandarmeriei, bărbatul este în prezent supus încadrării penale și urmează să fie investigat pentru posesie și consum de substanțe interzise. Până în prezent, nu s-au făcut publice alte detalii legate de identitatea bărbatului sau originea substanțelor găsite asupra sa. Sursa afirmă că jandarmii mobil din Focșani au intensificat patrularea și supravegherea pentru a descuraja astfel de activități ilegale în zonă. Mai multe informații vor fi făcute publice pe măsură ce investigațiile continuă. În cazul în care vina bărbatului va fi dovedită, el va fi supus sancțiunilor legale conform legislației în vigoare. Este important să se rețină că posesia și consumul de substanțe interzise sunt considerate fapte grave și pot avea consecințe importante asupra sănătății și vieții individului și a celor din jur. Reporterii nostri rămân la curent cu această poveste și vor oferi actualizări pe măsură ce vor fi disponibile. Rămâneți conectați pentru a afla cele mai recente informații legate de acest caz.

Articol postat în data 14 May 2024
Image Description
Social

Urgent: Fetiță de 2 ani nevoie de ajutor în lupta cu leucemia

O fetiță de 2 ani luptă pentru viața ei în fața leucemiei" Carla, o mică fetiță în vârstă de doar 2 ani și 7 luni, se confruntă cu o boală necruțătoare: leucemia. Starea ei este gravă și este internată la Terapia Intensivă a Spitalului Marie Curie din București. Micuța este nevoită să fie intubată pentru a putea lupta cu boala, însă situația ei este critică și este necesară o intervenție de urgență pentru a-i salva viața. Atât familia Carla, cât și echipa medicală depun toate eforturile posibile pentru a o ajuta, însă singura șansă la viață pentru micuța Carla se află într-un tratament disponibil în afara țării. Din acest motiv, speranțele sunt îndreptate către posibilitatea unui transport urgent în străinătate, unde se pot găsi tratamente mai eficiente și resurse medicale specializate. Pentru a face posibil acest transport vital, este nevoie de un avion echipat cu aparatură medicală modernă, precum și de sânge și tratamente necesare pentru a susține starea de sănătate a micuței Carla în timpul călătoriei și în continuarea tratamentului. Cu toate acestea, costurile implicate sunt foarte mari, fiind dincolo de posibilitățile financiare ale familiei. De aceea, familia micuței Carla face un apel către comunitatea largă pentru a le oferi ajutorul necesar în lupta pentru viața fiicei lor. Orice donație este binevenită și poate face o diferență majoră în salvarea micuței Carla. Iată un simplu gest care poate face o diferență uriașă în viața unui copil nevinovat. Să ne unim forțele și să oferim micuței Carla șansa la o viață sănătoasă și fericită!

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Social

Intrarea Gratuită la Muzeele din Vrancea de Ziua Monumentelor și Siturilor Internaționale

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită în fiecare an pe 18 aprilie, o manifestare dedicată promovării și celebrării patrimoniului cultural. Scopul acestui eveniment este de a atrage atenția asupra diversității și importanței patrimoniului cultural, dar și de a evidenția vulnerabilitatea acestuia. În cadrul acestei zile, se prezintă eforturile necesare pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural și impactul pe care acestea îl au asupra întregii umanități. Această inițiativă a fost stabilită de Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) în 1982 și a fost adoptată în cadrul celei de-a 22-a Conferințe Generale a UNESCO. Potrivit https://www.icomos.org/, această zi este marcată în fiecare an de membrii ICOMOS, comitetele științifice naționale și internaționale, grupurile de lucru și partenerii acestora, precum și de oricine dorește să se alăture. În fiecare an, cu acest prilej, ICOMOS propune o temă pentru activitățile care se desfășoară în cadrul acestei zile. Scopul este de a implica cât mai mulți oameni în acest eveniment și de a oferi oportunități de a descoperi și de a înțelege mai bine patrimoniului cultural și importanța sa. Prin aceste activități, se urmărește și consolidarea colaborării între diferite organizații și persoane implicate în protejarea și conservarea patrimoniului cultural. Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor are o importanță deosebită pentru România, având în vedere că țara noastră are o bogată moștenire culturală și istorică. Această zi ne oferă prilejul de a promova și de a păstra acest patrimoniu pentru generațiile viitoare. În concluzie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este un prilej de a recunoaște și de a evidenția importanța patrimoniului cultural și de a încuraja implicarea în protejarea și conservarea acestuia. Toți suntem invitați să ne alăturăm în semnarea acestei zile și să ne implicăm în activitățile organizate pentru a marca această sărbătoare importantă a diversității culturale.

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Social

Gunoaiele depistate în Slobozia Bradului: verificări în teren de Garda de Mediu și poliție. Descoperită mașina primăriei și societatea de salubritate responsabile.

Astăzi, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Vrancea, împreună cu echipaje de poliție, au intervenit în comuna Slobozia Bradului după ce în mediul online au apărut filmări ce surprind cantități mari de gunoaie aruncate în localitatea Liești. Potrivit informațiilor, descinderile au avut loc în urma apariției filmulețelor care arătau grămezi de deșeuri (menajere, plastic, textile, deșeuri vegetale și deșeuri din construcții) împrăștiate pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați în zona numită „Podul Găinii”. La fața locului, echipajele de control au descoperit și o autoutilitară care deversa gunoaiele. Mai mult decât atât, vehiculul aparținea chiar unei societăți autorizate de primărie pentru colectarea deșeurilor din comună - S.C. Prestări Servicii Slobozia Bradului SRL. „În urma verificărilor din teren și vizualizarea filmării, s-a identificat locul în care au fost eliminate deșeurile transportate cu autoutilitara ce colectează deșeurile din localitatea Slobozia Bradului”, au dezvăluit autoritățile. În plus, reprezentanții Garda de Mediu Vrancea au precizat că societatea în cauză este în subordinea primăriei Slobozia Bradului. În contextul acestor evenimente, au fost luate măsuri urgente pentru sigilarea zonei, iar autoritățile locale și-au exprimat indignarea și au promis sancțiuni severe pentru cei responsabili de această situație. De asemenea, autoritățile au îndemnat cetățenii să își gestioneze corect deșeurile și să fie mai vigilenți în prevenirea acestor cazuri de poluare. Reprezentanții Primăriei Slobozia Bradului au asigurat că vor colabora cu autoritățile competente pentru a găsi soluții eficiente în gestionarea corectă a deșeurilor și pentru a evita în viitor astfel de evenimente neplăcute.

Articol postat în data 13 May 2024
Image Description
Social

Eveniment sportiv organizat de Asociația Sportivă Tomiță Lazăr din IPJ Vrancea - Echipa câștigătoare".

ECHIPA "I.P.J. VRANCEA - SERVICIUL CABINET-SERVICIUL RUTIER" CASTIGATOAREA COMPETITIEI ORGANIZATE DE ASOCIATIA SPORTIVA "TOMITA LAZAR" Competiția organizată de Asociația Sportivă "Tomiță Lazăr" din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a luat sfârșit, iar echipa câștigătoare este "I.P.J. Vrancea - Serviciul Cabinet-Serviciul Rutier". Felicităm echipa pentru performanța obținută și aducem aprecieri tuturor participanților pentru spiritul lor competitiv și dedicare. MINIFOTBALUL, FOTBAL-TENISUL, BASKETUL ȘI TENISUL DE MASA AU ATRAS PARTICIPANȚI DIN TOATĂ JUDEȚUL Din competiție au făcut parte patru discipline sportive: minifotbal, fotbal-tenis, basket și tenis de masă. La minifotbal, locul 1 a fost ocupat de echipa "Serviciul Cabinet + Serviciul Rutier" din cadrul I.P.J. Vrancea, urmată de "Poliția Panciu" pe locul 2 și de "Poliția Municipiului Focșani" pe locul 3. La fotbal-tenis, locul 1 a fost obținut de echipa "Poliția Panciu", urmată de "Poliția Municipiului Focșani" și "Poliția Municipiului Focșani 2". La baschet, echipa "Serviciul Cabinet + Serviciul Investigații criminale" a ocupat primul loc, în timp ce "Poliția Municipiului Focșani" și "Poliția Municipiului Focșani 2" s-au clasat pe locurile 2 și 3. În final, la tenis de masă, primul loc i-a revenit lui Vasiloiu Mihai, urmat de Crețu Marius, iar locul 3 a fost ocupat de Petrea Narcis. MULȚUMIM TUTUROR CELOR CARE AU SPRIJINIT ORGANIZAREA COMPETIȚIEI Mulțumim organizațiilor profesionale, asociațiilor și sindicatelor pentru sprijinul acordat în desfășurarea competiției: Corpul Național al Polițiștilor, Asociația Internațională a Polițiștilor, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Asociația cultural-educativă "Poliția Vrânceană". Prin implicarea lor, evenimentul a fost un succes și a adus împreună participanți din întreg județul într-un spirit de camaraderie și sănătate.

Articol postat în data 13 May 2024

Stiri externe

Salman al Arabiei Saudite suferă de o boală pulmonară: va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah

Regele Salman al Arabiei Saudite suferă de o inflamaţie pulmonară și va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah. Acest fapt a fost anunțat duminică de către agenția de presă de stat, care a precizat că monarhul, în vârstă de 88 de ani, a fost supus unor teste medicale. Potrivit curții regale, regele va primi un tratament cu antibiotice până când inflamația va dispărea complet. Testele medicale au fost făcute la clinica regală de la Palatul Al Salam, după ce regele a prezentat o „temperatură ridicață și dureri articulare”, conform agenției de presă de stat. Acesta nu este primul caz în care regele Salman suferă de probleme de sănătate. În aprilie, monarhul a fost internat pentru un control de rutină. Cu toate acestea, în ultimii ani, starea sa de sănătate a devenit fragilă. La vârsta de 88 de ani, regele Salman este custodele celor mai sfinte locuri ale Islamului și a urcat pe tronul Arabiei Saudite, țara care este cel mai mare exportator de petrol din lume, în 2015. El a deținut poziția de prinț moștenitor și vicepremier timp de mai mult de 2 ani și jumătate, până când a devenit monarh. În prezent, prințul Mohammed bin Salman este considerat liderul de facto al regatului saudit și este și prințul moștenitor. Situația fragilă a sănătății regelui Salman ridică întrebări privind succesiunea și viitorul Arabei Saudite.

Timp de citire: 2 minute

Răsturnare de situație în tentativa de asasinare a lui Fico. Atacatorul nu ar fi acţionat singur, așa cum se credea

Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico s-ar putea să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, a declarat duminică ministrul de interne slovac Sutaj Estok, în timp ce autorităţile încearcă să elucideze deplin tentativa de asasinat, relatează Reuters. Potrivit ministrului de interne, echipa care investighează cazul va cerceta şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat. Un element care sugerează implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului şi nu este clar cine le-a şters. Este exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa, a explicat ministrul de interne. Acesta din urmă a confirmat că suspectul era ostil politicii lui Fico, un premier social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban. De îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, Robert Fico a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi a cerut negocieri de pace între aceasta şi Rusia. Potrivit guvernului de la Bratislava, suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale luna trecută şi el a spus în faţa anchetatorilor că era nemulţumit de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale. Fico nu mai este în pericol imediat, dar rămâne în stare gravă şi încă nu poate fi transferat la un spital din capitala Bratislava, fiind în continuare îngrijit la spitalul din Banska Bystrica, a declarat duminică mai devreme vicepremierul Robert Kalinak. Premierul a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit. Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani sub numele de Juraj Cintula, un fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. El a fost arestat la locul atacului şi sâmbătă a fost prezentat instanţei.

Timp de citire: 4 minute

Spania cere rechemarea ambasadorului din Argentina după declarațiile jignitoare ale preşedintelui ultra-liberal Milei la o reuniune a partidelor extremei dreapta europene

Spania recheamă ambasadorul din Argentina după declarațiile ofensive ale președintelui acestei țări, Javier Milei, făcute la o întâlnire a partidelor de extremă-dreapta europene la Madrid. Acesta ar fi jignit Spania, premierul socialist Pedro Sanchez și soția acestuia. La Convenția "Europa Viva 24" organizată de Partidul Vox, la care a fost invitat special, Milei a declarat că "elitele mondiale nu își dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului", adăugând că acestea produc oameni agățați de putere și abuzuri. Președintele argentinian a făcut și aluzii la soția lui Sanchez, Begona Gomez, acuzată de corupție și trafic de influență de un tribunal din Madrid în aprilie. Totuși, acest caz a fost clasat de Parchetul Madrid din lipsă de probe. Sanchez a anunțat la acel moment că își va suspenda activitatea pentru o perioadă de reflecție, dar a decis să rămână în funcție. Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a declarat că declarațiile extrem de grave ale lui Milei merg dincolo de diferențele politice și ideologice. Ca urmare, ambasadorul Spaniei din Buenos Aires este retras până la noi ordine, iar președintele argentinian este rugat să își ceară scuze public Spaniei.

Timp de citire: 2 minute

Atacul rus asupra orașului ucrainean Harkov: cinci morți și 16 răniți într-o zonă de recreere. Oficialii anunță tragedia.

Celor puțin cinci persoane au fost ucise și 16 au fost rănite într-o zonă de recreere din afara orașului ucrainean Harkov, ca urmare a unor bombardamente rusești duminică, conform unor oficiali locali citați de Reuters. Primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a raportat bilanțul morților și răniților. "Exploziile auzite în jurul prânzului în Harkov s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere, unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane și rănind alte 16", a declarat el pe platforma de mesagerie Telegram. Correspondenții Reuters au văzut zona de recreere distrusă de două explozii violente, care au avut loc la aproximativ 15-20 de minute distanță unul de altul, în urma cărora au rămas doar un crater, dărâmături și cadavre, conform informațiilor furnizate de către salvatorii prezenți la fața locului. O femeie în vârstă de 69 de ani pe nume Valentina, care locuia în apropiere de complexul turistic, a povestit că se afla acasă în momentul exploziilor. Ea le-a mărturisit jurnaliștilor plângând că soțul ei a fost ucis în explozie. "Era lângă apă, iar acum zona este acoperită cu un crater, dărâmături și cadavre. Este extrem de dureros să-mi pierd casa și soțul. Rușii sunt niște animale, de ce trebuie să omoare oameni nevinovați?", a declarat ea. În ultimele săptămâni, orașul Harkov și regiunea cu același nume au fost ținta constantă a atacurilor cu rachete și bombe ghidate lansate de către forțele ruse, în contextul unei ofensive militare în nord-estul regiunii. Un ofițer de poliție local, Yaroslav Trofimko, a declarat că în momentul atacului nu se aflau soldați în zonă. "Era duminică, oamenii au venit aici să se relaxeze, copii, femei gravide. Este o tragedie să vedem cum acești oameni încearcă să ducă o viață normală și sunt uciși de rachetele rusești", a subliniat el.

Timp de citire: 3 minute

Iran: Cine va asigura interimatul lui Ebrahim Raisi, a cărui stare e încă „incertă” după accidentul de elicopter

Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul. În acest moment, nu se cunoaşte starea de sănătate a ocupanţilor, relatează Le Figaro, care răspunde şi la întrebarea: „Cine asigură interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui?”, informează news.ro. Salvatorii nu au reuşit încă să ajungă la locul accidentului, din cauza condiţiilor meteo dificile. Vineri, preşedintele iranian s-a deplasat la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj între cele două ţări şi s-a întâlnit cu omologul său azer. Deocamdată nu au fost difuzate informaţii privind starea de sănătate a ocupanţilor elicopterului prezidenţial, în care se afla şi ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, dar se pune deja problema continuităţii statului în cazul în care preşedintele Republicii nu-şi va putea exercita atribuţiile oficiale. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că „viaţa preşedintelui Republicii şi cea a ministrului de externe sunt în joc/pericol”. Situaţia este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituţia iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcţie, demisie, absenţă sau boală de peste două luni a preşedintelui Republicii, prim-vicepreşedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuţiile şi responsabilităţile preşedintelui, iar un consiliu format din preşedintele Adunării, şeful sistemului judiciar şi prim-vicepreşedintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou preşedinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”. În acest caz, din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El a fost numit în acelaşi an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales preşedinte al Republicii Iraniene. În caz de incapacitate a lui Raïsi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum cincizeci de zile. De la Revoluţia islamică din 1979, Iranul este o teocraţie de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experţilor formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleşi prin vot universal direct. De la revizuirea constituţională din 1989 şi de la eliminarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele Republicii este şeful puterii executive, în calitate de şef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

Timp de citire: 4 minute

News Alert Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi a „aterizat forțat”. TV iraniană: „Operațiune uriașă de salvare”

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, informează presa iraniană preluată de Reuters. Aterizarea a fost una „dură”, conform Reuters. Informațiile din presa iraniană sunt momentan „contradictorii”. Nu a fost făcut până acum un anunț oficial referitor la incident. „Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan. Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de agenția de presă Tasnim a Iranului. Elicopterul implicat în accident zbura într-o formaţie de trei elicoptere, precizează presa iraniană preluată de Agerpres. „La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”. Agenția de presă a Iranului a transmis că accidentul de elicopter a survenit deasupra „Azerbaidjanului de Est” și că o coloană oficială de mașini „a plecat spre Tabriz”. Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul şi nici cine se afla la bord. Agenţiile de presă semioficiale au oferit explicaţii variate pentru ceea ce se întâmplă, conform news.ro. Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la elicopterul în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicaţia britanică Mirror. „Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN. Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim. „Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X. Raisi fusese în Azerbaidjan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras. Iranul foloseşte o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale îngreunează obţinerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979. Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

Timp de citire: 4 minute
Acasa Recente Radio Judete